Mexicana

W ostatni dzień weekendu mam zwykle najwięcej do zrobienia. Co za tym idzie robię wszystko, aby odłożyć teksty wzywające mnie do pracy. Oto efekty.


Mexicana:


2-3 łyżki margaryny roślinnej
2,5 łyżki mąki pszennej
gorąca woda
słoiczek koncentratu pomidorowego
ketchup
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
pół czerwonej papryki
czerwona cebula
pół białej cebuli
3 ząbki czosnku
1/3 pora
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1-2 łyżki cukru trzcinowego
zioła prowansalskie
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
czosnek granulowany
słodka i ostra papryka
porcja makaronu (według uznania)


Baza do sosu:


Margarynę roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zasmażkę ostrożnie zalewamy wodą sprawdzając gęstość (nie może być zbyt rzadka). Na początek dodajemy 2-3 łyżki koncentratu i ketchupu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, cukrem i ziołami. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę koncentratu i ketchupu. 


Warzywa:


Cebulę, pora i czosnek siekamy i smażymy na oliwie. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, fasolkę i kukurydzę. Dusimy 10 minut pod przykryciem. Do warzyw dodajemy bazę do sosu, gałkę muszkatołową i imbir. Dusimy jeszcze 5-7 minut i doprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.


Porcję makaronu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem (opcjonalnie).


Smacznego!




Przepis umieszczony w ramach akcji:

Makarony Świata z Barillą



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz