Dolce aglio

Dolce aglio

garść zielonych oliwek w zalewie
biała cebula
200 ml niesłodzonego mleka sojowego
200 ml oleju rzepakowego
50 ml oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
pieprz, sól
suszona bazylia
szczypta oregano
porcja ugotowanego makaronu (według uznania)

Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekane oliwki i smażymy jeszcze
2-3 minuty. Schłodzone mleko sojowe, musztardę, czosnek i przyprawy umieszczamy w blenderze/robocie kuchennym i miksujemy na najwyższych obrotach, po 3-4 minutach przełączamy na niższe i bardzo powoli, cieniutką strużką wlewamy olej zmieszany z oliwą cały czas miksując. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać aksamitny krem (najlepiej go schłodzić przez noc).

Do warzyw dodajemy 4-5 łyżek kremu zmieszanych z 2 łyżkami wody. Dokładamy makaron i podsmażamy.
Podajemy posypane koperkiem lub świeżo posiekanymi liśćmi bazylii.

Buon appetito!



Przepis zamieszczony w ramach akcji:

Makarony Świata z Barillą


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz